Potrawy dla dietetyków

Potrawy dla dietetyków

W gazetach, książkach i portalach internetowych roi się od artykułów na temat diet cud, które w błyskawiczny sposób pomogą zrzucić zbędne kilogramy i uczynią nasze ciało pięknym i jędrnym w przeciągu kilku dni. Znam osoby, które stosowały potrawy dla dietetyków już tysiące diet, lecz kilogramy które zrzucili, prędzej czy później powracały. Więc w czym tkwi sęk?

Odpowiedź jest jedna - w odpowiednim przygotowaniu potraw dla dietetyków. Należy tak skomponować posiłek, aby dostarczał nam wszystkich niezbędnych składników tzn. z odpowiedniej ilości niesyconych tłuszczów, witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Potrawy dla dietetyków powinny być przede wszystkim przyrządzane w odpowiedni sposób.

Tak więc, mięso jemy wyłącznie gotowane lub ewentualnie grillowane, nie utraci ono w ten sposób swoich wartości, a nie przesiąknie niepotrzebnym tłuszczem.

Potrawy dla dietetyków powinny składać się przede wszystkim z dużej ilości warzyw i owoców, ponieważ zawierają one dużo wody, a także pektyny, które zapełniają żołądek i dają szybko uczucie sytości.

Przestrzegając w kuchni tych podstawowych zasad, na pewno osiągniemy swoją wymarzoną figurę.